Brabant Bouwt Feest

Sinds maart 2020 zit de evenementenbranche zo goed als op slot. De sector heeft het al ruim twee jaar zwaar te verduren. Vele mooie culturele activiteiten, sportwedstrijden, festivals en andere evenementen konden niet meer plaatsvinden. Tim Klomp Bueters, voorzitter van Stichting Front of House: “Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. De hoop was er om in de 2e helft van 2021 evenementen te laten plaatsvinden, dat lijkt nu maart 2022 te worden. Dat brengt echter ook uitdagingen met zich mee.”

In maart 2021 ontving de stichting Front of House, een evenementencollectief bestaande uit Brabantse organisatoren en leveranciers, een subsidie van de provincie Noord-Brabant om een veilige en goed georganiseerde heropening mogelijk te maken. De sector loopt tegen tal van uitdagingen aan: capaciteitsproblemen, personeelstekorten en het ontbreken van zekerheid op (middel)lange termijn rondom extra maatregelen op landelijk niveau.

Veiligheid

“We willen in de gehele provincie Noord-Brabant deze problemen gaan tackelen. Wij doen dat door de evenementenorganisatoren te verenigen en samen afspraken te maken over een gebalanceerde evenementenkalender om capaciteitsproblemen bij bijvoorbeeld hulpdiensten en leveranciers te voorkomen. Ook is de sector continu met gemeenten en veiligheidsregio’s in gesprek geweest om na te denken over de te hanteren vergunningsvoorwaarden toen er nog allerlei beperkende maatregelen golden. Een publiekscampagne moet de Brabantse bevolking uitleggen hoe de evenementensector deze evenementen veilig gaat laten plaatsvinden. We zijn heel blij dat de provincie ons steunt bij het realiseren van ons plan.” Inmiddels ligt er een Brabantse evenementenkalender voor 2022 en wordt er hard gewerkt aan de werving van professionals om die veiligheid maximaal te kunnen waarborgen.

Uitlaatklep

De voormalig Brabantse gedeputeerde, Wil van Pinxteren voor Vrije Tijd, Cultuur en Sport, welke de subsidie in maart 2021 mogelijk maakte: “De evenementensector is zwaar getroffen door corona. Al ruim een jaar kunnen er geen evenementen plaatsvinden. Het is ook nog steeds onduidelijk wanneer dat weer wel kan. Het is natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de heropening van de evenementensector straks goed verloopt.”

“De Brabantse evenementen en festivals behoren nationaal en internationaal tot de top. Jaarlijks komen er miljoenen bezoekers van binnen en buiten Brabant op af. Ook de Brabantse toeleveranciers van evenementen zijn over de hele wereld actief. Kortom, deze sector is van grote economische en culturele waarde en draagt bij aan de bekendheid van Brabant in binnen- en buitenland. Naast de economische impact kunnen evenementen en festivals een veilige en goede uitlaatklep zijn voor bezoekers. En het biedt de mogelijkheid voor ontmoeting en ontspanning, wat belangrijk is na een lange periode waarin vrijwel niets mogelijk is geweest.”

De Brabantse evenementensector vertegenwoordigd een economische waarde van 1,2 miljard euro en er zijn tienduizenden Brabanders werkzaam. Daarnaast profiteren ook andere sectoren, zoals de horeca en de detailhandel, van het kunnen laten voortbestaan van onze echt Brabantse evenementen.