Brabant Bouwt Feest

Sinds maart 2020 zit de evenementenbranche zo goed als op slot. De sector heeft het al ruim twee jaar zwaar te verduren. Vele mooie culturele activiteiten, sportwedstrijden, festivals en andere evenementen konden niet meer plaatsvinden. Tim Klomp Bueters, voorzitter van Stichting Front of House; “Voorlopig moeten alle bezoekers nog getest en gecontroleerd worden bij evenementen die binnen plaatsvinden zonder zitplaats en met meer dan 500 bezoekers. We moeten als sector de 1G-maatregel hanteren om evenementen mogelijk te maken.” Op 15 maart zal de landelijke overheid bepalen of deze maatregel nog langer moet gaan gelden. Na de toegangscontrole vervalt de afstandsnorm van 1,5 meter en hoeft men ook geen mondkapje te dragen bij verplaatsing binnen de locatie.

In maart 2021 ontving de stichting Front of House, een evenementencollectief bestaande uit Brabantse organisatoren, leveranciers en dienstverleners, een subsidie van de provincie Noord-Brabant om een gedegen plan van aanpak te ontwikkelen voor een veilige en goed georganiseerde heropening van de sector.

Enkel gevaccineerd zijn of beschikken over een herstelbewijs is niet meer voldoende om bij een evenement naar binnen te mogen. Iedereen zal zich moeten laten testen bij het bezoeken van een binnen evenement met meer dan 500 bezoekers. De test is 24 uur geldig.

Bij Testen voor Toegang (1G) krijg je een antigeentest. Had je kort geleden Corona, dan is de kans klein dat de antigeentest na isolatie nog positief is. Dat gebeurt alleen bij mensen die nog veel virus bij zich dragen. De GGD gebruikt PCR-testen, die zijn gevoeliger. Daardoor is de kans groter dat je na isolatie nog een paar weken positief test, ook als je niet meer besmettelijk bent.

Wat kan ik doen als bezoeker?

Aanbevolen wordt om de nieuwe versie van de Coronacheckapp te downloaden en hier niet mee te wachten tot je bij de ingang van het evenement bent. De app is aangepast om verschil tussen 3G en 1G duidelijker te maken, voor evenementen moet een geldige testuitslag ingeladen worden. Meer informatie hierover vind je op www.testenvoortoegang.org, hier plan je ook de Coronatest in. LET OP: testen zonder afspraak is niet mogelijk.

Mocht je geen smartphone hebben, of deze is kort voor het evenement stuk gegaan, dan kun je ook toegang krijgen middels een papieren bewijs. Ga hiervoor naar coronacheck.nl/print

En wat doet een organisator?

De organisator zal voor de ticket controle de coronacheck uitvoeren. Organisatoren zullen via testenvoortoegang.org aangeven dat er een evenement gaat plaatsvinden om zo te garanderen dat er voldoende testcapaciteit is voor hun bezoekers. Alle evenementenorganisatoren zijn inmiddels door de verschillende ministeries en stichting Open Nederland bijgepraat over hoe om te gaan met de controle van bezoekers uit binnen- en buitenland. Bezoek je een meerdaags evenement met overnachting ter plaatse, dan kan het zijn dat de test voor dag 2 op locatie afgenomen wordt.